Selecteer een pagina

Mieke weet met nieuwe single duizenden (groot-) ouders te vertederen 

‘In Voor en Tegenspoed’, is het nummer dat Mieke enkele weken geleden boven Vlaanderen en Nederland dropte. Mieke keerde met deze opname in feite terug naar waar haar ‘roots’ liggen. De song is toegankelijk en gevoelig gezongen, ze weet feilloos de accenten zo te interpreteren alsof ze het zelf heeft beleefd.  Het geeft zondermeer de klasse aan van deze sympathieke zangeres. Overigens is het bijzonder   zeld-zaam geworden dat iemand in showbisland al meer dan veertig jaar successen oogst.

Golden LifeTime Award 
Zij heeft ‘iets’ dat we vandaag de dag de X factor zouden noemen. Het lied verhaalt over een koppel dat reeds vijftig, lange jaren sa-men is. De sporen van lief maar ook van leed staan gegrift in bei-der gelaat. Samen kijken ze terug op hun leven en voelen zich nog steeds verbonden in liefde en respect. Onwillekeurig zal Mieke bij het inzingen hebben terug gedacht aan haar eigen ouders die zo lang samen zijn geweest. Maar ook haar grote publiek zal zich beslist herkennen in de woorden van deze heerlijke tekst. Het is immers een universeel gegeven, mensen die elkaar lief hebben en door dik en dun steunen. ‘In Voor En Tegen-spoed’, vindt in Mieke een vertolk-ster die feilloos aanvoelt hoe een song als deze, over het voetlicht moet worden gebracht. Het is dan ook niet voor niets dat Mieke half mei de ‘Golden LifeTime Award’, een award voor haar meer dan 40 jarige carrière’,  in Aarschot in ontvangst mocht nemen. Overvolle agenda
Het nummer werd voor het eerst uitgezonden door Ment TV en in de week die daarop volgde kreeg Mie-ke al meteen  tientallen aanvragen om haar nummer te komen zingen tijdens de viering van ouders van vele fans. Een verzoek waar de zangeres heel graag op in ging. Het resultaat is dat de agenda van de blonde zangeres nog meer gevuld is dan voorheen. Zowel in Vlaanderen als Nederland is er massaal de uitdrukkelijke wens van veel kinderen en kleinkinderen om het liedje live te vertolken.

Pierre Kartner als ontdekker 
‘Mieke’ en dat ene woordje is vol-doende. Het roept een wereld van herinneringen op. Souvenirs  aan de jaren zeventig van de vorige eeuw, wanneer Mieke officieel de showbusiness binnenstapt aan de hand van componist-tekstschrijver en producer, Pierre Kartner. Het is dan 1973 en de in Vlaanderen ge-boren en getogen Mieke Gijs, telt zestien lentes. Het zingen zit haar in het bloed. Tussen haar twaalfde en veertiende heeft ze aan meer dan honderd zangwedstrijden en talentenjachten deelgenomen en is ze in veelal in de hoogste regionen geëindigd.. Haar stem klinkt gere-geld in Belgische en Nederlandse zalen, waar het publiek haar op handen draagt. Het wordt pas echt menens als Pierre Kartner in Wuustwezel haar tijdens een voor-stelling van de ‘Vader Abraham Show’ naar voor haalt, om met hem de hit ’Zou het erg zijn, lieve opa’, te zingen. Snel volgt er een eerste single, en wordt het duet met Kartner ‘Wat een prachtige dag’, uitgebracht. Dat is intussen meer dan veertig jaar geleden. Veertig jaar -een flits in de wereld- geschiedenis, maar een bijzonder lange periode in de historie van de altijd in beweging, lichte muziek. Dit leuke artikel gaat over de nieuwste single in voor- en tegenspoed.

Er is veel veranderd in de wereld van de showbusiness maar Mieke behoort tot de artiesten die tot op de dag van vandaag,’ recht overeind is gebleven. Wat begon met ‘Wat een prachtige dag’, duurt voort tot op de dag van vandaag. De hits als ‘Een kind zonder moeder’, ‘Mijn beste vriendin’, ‘Zomertijd’, ‘Charlie Chaplin’, ‘Als ik jou niet had’, Niet elke Oester heeft een parel’, ‘Mijn engel-bewaarder’, en de single Edith Piaf, zijn nog altijd niet vergeten. Deze laatste titel door Mieke eveneens in het Frans gezongen, werd destijds aangeboden aan Denise Gassion, de zus van Edith Piaf. Plaat na plaat wordt bekroond met goud. Behalve in Vlaanderen werkt Mieke steeds vaker in Nederland waar ze om de haverklap een televisieoptreden heeft.
Michel Follet vertelt.
Tijdens de uitreiking van de Gol-den LifeTime Award vertolkte de bekende radiopresentator Michel Follet de carrière van Mieke: “ Daar stond plots een Kempens meisje in Avro’s Toppop te zingen tussen glamrockers en aankomend discotalent. Op aanraden van haar ontdekker Pierre Kartner met een iets hardere ‘g’ dan wij gewend waren. En dus dachten we lange tijd dat Mieke een Hollandse freule was. Het heeft schandalig lang geduurd vooraleer we doorhadden en erkenden dat Mieke gewoon een meisje van bij ons met héél veel talent was.  Een meisje waarmee je kon thuiskomen. Als ik in 74 met Suzi Quatro of Bonnie St. Claire thuis had aangebeld, kon ik meteen mijn koffers pakken. Nederland en Vlaanderen zijn  Mie-ke al die tijd blijven koesteren en dat is maar goed ook. Mieke horen zingen, dat is de zon voelen opko-men, de warmte van de eerste zonnestralen bij een lentedag. Zoveel vrolijkheid en levenslust in een uniek stemtimbre.  Een stem die wonderlijk intact is gebleven, meer nog, die zelfs zongerijpter klinkt dan vroeger. Mieke wordt sinds jaar en dag gelinkt aan het levenslied en dat heeft ze nooit verloochend.